vrijdag 17 juli 2015

Van Yukon River naar ColdfootBij de volgende tussenstop zat weer een witkruingors. Er zat ook een ander vogeltje, dat is vermoedelijk een jonge witkruingors.


Finger Rock

069 Finger Mountain077 Tussenstop bij Finger Mountain met Arjan

Finger Mountain is een onbeduidende brede heuvel langs de Dalton Highway, de naam dankt de berg aan een granieten uitsteeksel, Finger Rock.

072 Tussenstop bij Finger Mountain078 Tussenstop bij Finger Mountain082 Tussenstop bij Finger Mountain075 Tussenstop bij Finger Mountain

Het uitzicht bij Finger Rock was imponerender dan het heuveltje zelf. Ook hier weer veel Fireweed.

065 Tussenstop bij Finger Mountain071 Tussenstop bij Finger Mountain076 Tussenstop bij Finger Mountain

Het verkeer op de Dalton Highway bestaat grotendeels uit zwaar vrachtverkeer. In sommige gevallen, zoals hier bij een steile heuvel, voorafgegaan door een auto om het overige verkeer te waarschuwen. Verder heeft iedereen op deze weg een satelliettelefoon aan boord om met elkaar te communiceren.

088 Dalton Highway089 Dalton Highway

Poolcirkel

093 Samen bij  Arctic Circle


Een van de laatste tussenstops was bij de poolcirkel. Er werd een hele ceremonie gekoppeld aan het passeren van de poolcirkel. Er werd een matje neergelegd met een streep waar je dan overheen kon stappen. We kregen een stukje chocoladegebak en het leverde ons een certificaat op voor het oversteken van de poolcirkel. De weergoden straften deze flauwekul af met een flinke regenbui. Op het certificaat zijn de meeste plekken die we hebben aangedaan terug te vinden. De oliepijplijn is duidelijk te zien.Terug in de bus vroeg de gids/chauffeuse hoe we ons nu voelden, doelend op het feit dat we de poolcirkel overschreden hadden. De Golden Girl achter ons reageerde met "full of chocolate". Ze zag ook een schattig eekhoorntje in de buurt van een vuilnisbak, dat was voor haar "A RAT!!!".


Globblers Knob

096 Globers Knob


De laatste tussenstop was op een plek die Gobblers Knob heet. Je kijkt hier in noordelijke richting. De bergen op de achtergrond zijn van de Brooks Range, een bergketen van Noord-Alaska naar Yukon in Canada waar de Dalton Highway dwars doorheen loopt. 
De laagste temperatuur, -62,2°C die ooit in de Verenigde Staten is gemeten was op 23 januari 1971 op de vlakte die voor de bergketens in de verte ligt. Gelukkig was het op de dag dat wij er waren ongeveer 80°C warmer. 

106 Rough Road

Coldfoot

109 Postkantoor Coldfoot107 Postkantoor Coldfoot


Coldfoot ligt op 67° 15' NB. Daarmee was het het meest noordelijke punt van deze reis. In 2007 zijn we nog een heel stuk noordelijker geweest. De Noordkaap in Noorwegen ligt op ruim 71° NB. In Coldfoot kun je tanken, er is een postkantoortje, een restaurant, een souvenirwinkel en een hotel. Met al deze voorzieningen is het een belangrijke tussenstop voor iedereen die nog verder naar het noorden wil.
In het postkantoortje hebben we een paar velletjes postzegels gekocht. Het Coldfoot Camp bord moest nieuwkomers verwelkomen in het kamp dat was opgericht voor de bouw van de oliepijplijn.

108 Coldfoot Camp

Gates of the Arctic National Park
In Coldfoot is ook een bezoekerscentrum voor het nauwelijks toegankelijke Gates of the Arctic National Park. Het is het op één na grootste Nationale park en het meest noordelijke. Er lopen geen wegen door dit park en er zijn vrijwel geen voorzieningen. Een bezoek aan dit park is eigenlijk alleen weggelegd voor de wat meer avontuurlijk ingestelde zielen. Voor ons zou het dus blijven bij een kort bezoek aan dit bezoekerscentrum.

111 Bezoekerscentrum Gates of the Arctic NP112 Vlaggen USA en Alaska

Voor ons was dit tevens het einde van onze rit op de Dalton Highway die vanaf hier nog honderden kilometers ver doorloopt naar het noorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten