vrijdag 10 juli 2015

Vlucht naar Katmai National Park

Deze derde dag van onze reis stond de excursie naar Katmai National Park op het programma. Er zijn geen wegen die naar dit natuurgebied leiden, de beste manier om er te komen is via de lucht. 

010 Samen bij bord bear viewing

Er waren die dag 9 mensen aangemeld voor de excursie en met twee Cessna's zijn we richting Katmai NP vertrokken. De Cessna's zijn voorzien van extra grote banden voor de landing op ruw terrein in het National Park.
We kregen lieslaarzen die we tijdens de excursie moesten dragen. Gedurende de wandeling in het park moesten we een paar keer een rivier oversteken.

011 Arjan bij vliegtuigje013 Samen bij vliegtuigje

De vlucht naar het park was op zichzelf al een prachtige excursie. Na vertrek uit Homer vlogen we eerst in de richting van het Lake Clark National Park

016 Ander vliegtuigje naar Katmai NP

Hierboven het andere vliegtuigje van onze excursiegroep.

020 Vlucht naar Katmei NP

Twee grote vulkanen die in dat park liggen waren goed te zien vanuit de lucht, de ruim 3000 meter hoge Mount Iliamna en de nog iets hogere Mount Redoubt.


Mount Iliamna

028 Mount Iliamna vulkaan

Mount Iliamna is een van de vulkanen in een lange reeks die zich uitstrekt van het Alaska schiereiland ten zuidwesten van Anchorage tot de Aleoeten, een reeks eilanden tussen Alaska en het Russische schiereiland Kamtsjatka. De vulkaan is in 1876 voor het laatst uitgebarsten.
Vanaf de stoel van de copiloot was goed te zien wat er in het vliegtuig gebeurde en het uitzicht in alle richtingen was fantastisch.

041 Cockpit vanuit positie co-piloot

Mount Redoubt

021 Mount Redoubt vulkaan019 Mount Redoubt vulkaan

Iets ten noorden van Mount Iliamna ligt Mount Redoubt. Deze ruim 3100 meter hoge vulkaan is in het recente verleden regelmatig uitgebarsten. De laatste keer was in 2009. Tijdens een uitbarsting in 1989 was er een incident met een KLM vliegtuig. Het toestel vloog door de as van de vulkaan met als gevolg dat alle vier de motoren uitvielen. Na enkele mislukte pogingen lukte het de bemanning om de motoren weer op te starten en veilig te landen in Anchorage. Een soortgelijk incident met een vliegtuig van British Airways in Indonesië heeft ertoe geleid dat men nu niet meer door aswolken van actieve vulkanen vliegt.
031 Vlucht naar Katmei NP035 Vlucht naar Katmai NP033 Vlucht naar Katmai NP


Augustine vulkaan

043 Mount Augustine vulkaan050 Mount Augustine vulkaan

De Augustine vulkaan (1282 m) ligt op een eilandje voor de kust van het Lake Clark National Park. De vulkaan maakt net als Iliamna en Redoubt deel uit van de vulkanische boog der Aleoeten. James Cook ontdekte de vulkaan op 26 mei 1778, de feestdag van St. Augustine.
Het is een van de meest actieve vulkanen in dit gebied. De laatst uitbarsting was in 2006. Daarna is de top van de berg nooit meer helemaal rustig geworden. Ook op 10 juli 2015 ontsnapten er allerlei rookpluimpjes op de top. 
Het geeft een heel bijzonder gevoel om eerst recht op de vulkaan af te gaan en dan over zo'n rokende vulkaan te vliegen.

055 Mount Augustine vulkaan
Na de vlucht over de vulkaan was het nog maar een klein stukje tot de landingsplaats in het Katmai National Park. 

058 Vlucht naar Katmai NP
Op de volgende foto is op de achtergrond Mount Douglas te zien. Een vulkaan die al heel lang slapende is.

063 Vlucht naar Katmai NP066 Vlucht naar Katmai NP069 Vlucht naar Katmai NP

We zijn geland op een strand bij Kamishak Bay, dat ligt net binnen het Katmai National Park. Het eerste stukje van de wandeling was over dit strand. 

071 Vlucht naar Katmai NP078 Strand bij Kamishak Bay

Geen opmerkingen:

Een reactie posten