zaterdag 18 juli 2015

Van Fairbanks tot Big Delta

Centrum Fairbanks


016 Icemuseum015 Monument in Fairbanks

Hoewel Fairbanks verreweg de grootste stad ten noorden van Anchorage is, valt er bar weinig te beleven. Er is een ijssculpturenmuseum en bij de rivier staat een monument voor de First Unknown Family. Waarmee uiteraard wordt verwezen naar de oorspronkelijke bewoners van Alaska, de Inuit.

012 Afstanden fairbanks013 Brug met vlaggen Amerikaanse staten

De afstand tot Amsterdam is 6780 km en er is de Bridge of Flags. Op deze brug staan de vlaggen van alle 50 staten van de VS. Men heeft de vlaggen er neergezet in 1984 toen Alaska 25 jaar deel uit maakte van de Verenigde Staten als staat. Daarvoor stond Alaska ook al onder het bestuur van de VS, maar het had niet de status van een staat.


Lake BirchHet eerste deel van de reis na het vertrek uit Fairbanks was niet bijster interessant. We reden door het dorp met de naam North Pole, het landschap was niet bijzonder, we kwamen langs uitgestrekte militaire complexen en het regende flink door. Een eerste korte stop hebben we ingelast bij Lake Birch. Daar zaten een heleboel grijze junco's.

065 Lake Birch

Het meer is grotendeels bedekt met gele waterlelies. Er zijn ook kampeervoorzieningen rond het meer, maar dat is niet onze manier van vakantie vieren.

067 Gele plomp

De Tanana River loopt van Fairbanks tot Big Delta min of meer parallel aan de Richardson Highway. De Tanana is een grote zijrivier van de Yukon. Op sommige punten van de route heb je uitzicht op de rivier.

069 Tussenstop tussen Lake Birch en Tanana river070 Tussenstop tussen Lake Birch en Tanana river

Bij Big Delta overschrijden de Richardson Highway en de oliepijplijn de Tanana River om verder langs de Delta River naar het zuiden te lopen. Voor de oliepijplijn is hier een aparte brug gebouwd. 

072 Brug over Tanana074 Brug over Tanana
Een eindje verderop in Delta Junction zijn we gaan lunchen in een restaurant 'in Europese stijl', wat dat dan ook moge zijn. De twee serveerstertjes konden het werk niet aan. Als een kip zonder kop holden ze door het restaurant. Hoogtepunt was de maaltijd die op de vloer bij de kassa belandde. Er was ook iemand die een doggybag vroeg. De pizza werd er bijna in gesmeten, maar dat ging wel goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten