woensdag 15 juli 2015

Tundra Wilderness Tour (2)

Toklat River

181 Tussenstop bezoekerscentrum179 Tussenstop bezoekerscentrum

Bij de tussenstop bij Toklat River stond een tent waar je terecht kon voor informatie en souvenirs en je kon er naar het toilet. Maar het was zonde om lang in die tent te verblijven want de omgeving was fantastisch.

184 Tussenstop bezoekerscentrum187 Tussenstop bezoekerscentrum197 Panorama tussenstop bezoekerscentrum182 Tussenstop bezoekerscentrum188 Bloem

Bij dit informatiepunt lagen buiten op een tafel een paar geweien. De elandgeweien waren loodzwaar, die van de kariboes waren een stuk lichter.

193 Arjan met elandgewei411 Bus bij bezoekerscentrum

Blonde beer

Deze beer was ver weg, maar door zijn lichte kleur en het zonlicht viel hij op tegen de groene achtergrond. In eerste instantie zagen we alleen maar wat bewegen. Door het beest even te volgen en een goede lens werd pas echt duidelijk dat het hier om een beer ging.Even later zagen we nog een beer die een stuk dichterbij zat. Ook dit was een lichte beer, maar met een opvallend donker gezicht. Qua wildlife kon het niet op deze dag.

348 Volgende beer381 Volgende beer
246 Uitzicht Denali NP248 Uitzicht Denali NP


Kariboes

We hebben ook nog de nodige kariboes gezien in het verste deel van het park. Het beest op de eerste foto werd achterna gezeten door de blonde beer.


241 Caribou252 Caribou

Het verste punt in het park waar onze tour kwam was bij een uitzichtpunt waar je uitzicht had op Mount McKinley. Althans als die niet in de wolken zat. Gelukkig hadden we de berg die ochtend van een grotere afstand al gezien. Hier liet alleen de iets minder hoge noordelijke top (5934 m) zich even zien.

315 Top McKinley283 Denali zichtbaar285 Verste punt busrit

Als je op zo'n berghelling iets zag uitsteken was dat meestal een reden om "stop" te roepen. Volgens de chauffeur was dit een vaste plek waar altijd wel iemand verzocht om te stoppen. Bij de helling op de foto hieronder lijkt linksboven iets uit te steken. Bij nader inzien is dat gewoon een rotsblok.

322 Uitzicht Denali NP 321 Uitzicht Denali NP320 Uitzicht Denali NP

Arctische grondeekhoorn

300 Arctische grondeekhoorn301 Arctische grondeekhoorn

In de zomer leven deze dieren op de toendra en voeden zich met planten van de toendra, zaden en vruchten. Ze moeten voldoende lichaamsvet opbouwen voordat ze aan hun winterslaap beginnen. Tijdens de winterslaap kan hun temperatuur zakken tot onder het vriespunt. Wat dat betreft zijn ze wereldrecordhouder onder de zoogdieren. Ze hebben veel vijanden en zijn dan ook snel en alert. Als je ze benaderd om een ze op de foto te krijgen, schieten ze in één keer weg als ze je horen of zien.  
De plaatselijke bevolking noemt ze parka's omdat hun vacht geschikt is om de capuchon van een parka mee af te werken.

308 Arctische grondeekhoorn

Een hoogst irritant jongetje, zo'n typje als het jongetje dat zijn laatste rolo niet aan het jonge olifantje wilde geven, verjoeg de eekhoorn. Even later kwam het beestje voorzichtig weer tevoorschijn zonder dat het etterbakje het zag.


Steenarend
De Golden Eagle is een van de grootste roofvogels die je in Alaska kunt tegenkomen. Ze leven onder andere van marmotten, eekhoorns, konijnen en hoenders. Het zijn opportunisten die soms ook veel grotere dieren aanvallen, zo is er een geval bekend van een aanval op een berenjong. Ze leggen meestal twee eieren, enkele dagen na elkaar. In de meeste gevallen wordt het kleinere tweede jong door zijn oudere broer of zus om het leven gebracht.
Omdat de vogel niet heel goed is te zien een plaatje van een steenarend van internet.Op een gegeven moment kwam er weer een punt waar we uitzicht hadden op Mount McKinley. De wolken waren net even zo verschoven, dat we nu beide toppen konden zien.

454 Mount McKinley451 Mount McKinley

Het eind van de excursie kwam langzaam in zicht. We hadden 's ochtends bij het vertrek allemaal een lunchpakket gekregen. Aan het eind van de dag hadden we nog ongeveer de helft over. Dat gold niet voor een ouder Amerikaans echtpaar dat voor ons zat. Toen we kort na vertrek bij de ingang van het park kwamen hadden zij de helft van de lunch al naar binnen geschoven. Er zat bijvoorbeeld een klein zakje met zoutjes bij. Hij deed zijn mond open en schudde het zakje in één keer leeg. Gelukkig hadden ze zelf ook nog een boodschappentas met eten meegenomen. 

408 Uitzicht bij bezoekerscentrum456 Uitkijkpunt

Eland in het struikgewas


477 Eland488 Eland

We begonnen de dag met een eland en sloten de dag af met een eland in het struikgewas. Slechts het gewei en soms het hoofd kwam even boven de struiken uit.
Die avond zijn we gaan eten in een restaurant op een heuvel, een mooie afsluiter van een fantastische dag. Na een hele dag mooi weer kregen we hier toch nog even onze dagelijkse regenbui te verwerken. Hieronder fireweed met een bij en een monnikskap.

459 Fireweed met insecten468 Monnikskap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten