woensdag 15 juli 2015

Tundra Wilderness Tour (1)

078 Ingang Denali met Dallschaap001 Ingang Denali berenvariant

Bij de ingangen van het Denali National Park staan borden zoals hierboven. Bij de noordelijke ingang langs de George Parks Highway staat het bord met het Dallschaap. De bescherming van deze dieren was een van de redenen voor het uitroepen van dit gebied tot nationaal park.
Bij de zuidelijke ingang langs de George Parks Highway staat het bord met de beren. Bij het begin van de weg door het park staat het saaiere bord van de foto hieronder.

082 Ingang Denali bij parkweg

Slechts een klein deel van het Denali National Park kun je zelf met de auto bezoeken. Wil je verder, dan moet je met de bus. Je kunt dan kiezen uit een paar tours van verschillende lengtes of de bussen waarbij je op allerlei plaatsen in het park kunt uitstappen en zelf stukken kunt gaan lopen. Omdat we hier maar anderhalve dag hadden hebben we gekozen voor de dagtocht die vooral gericht is op het spotten van wildlife, de Tundra Wilderness Tour. We werden 's morgens om half negen opgehaald bij een hotel waar we ook hebben ontbeten. Tijdens het ontbijt zagen we buiten een eland de Nenana rivier overzwemmen.

002 Eland zwemt Nenana over


Het Denali National Park is ooit opgericht om het Dallschaap te behoeden voor uitsterven. Daarnaast is de midden in het park gelegen Mount McKinley een prominente publiekstrekker voor dit gebied. McKinley was de 25e president van de Verenigde Staten. Hoewel hij een erg populaire president was, is hij in 1901 toen hij net aan zijn tweede ambtstermijn was begonnen vermoord. Hij is verantwoordelijk voor de annexatie van Hawaï, dat pas veel later in 1959 een echte staat van de VS werd.
We waren nog maar net in het park toen we langs de weg een eerste eland aantroffen dat van het laatste water van een bijna drooggevallen riviertje stond te drinken.

006 Eland in Denali NP020 Eland in Denali NP

Uit de bosjes kwam een tweede eland tevoorschijn. Voor het eerste eland het sein om te vertrekken.


027 Eland in Denali NP030 Eland in Denali NP009 Eland in Denali NP en Mount McKinley


Denali - Mount McKinleyBeroemde bergen zoals de Matterhorn in Zwitserland, Mount Fuji in Japan en Mount McKinley in Alaska hebben allemaal hetzelfde probleem als je ze wil bezoeken. De top zit heel vaak in de wolken. Als je een paar dagen in de buurt bent heb je vaak een redelijke kans om de berg geheel of gedeeltelijk te zien. In de zomer van 2014 liet de Matterhorn zich pas aan ons zien op de ochtend dat we uit het gebied vertrokken, in december 2014 hebben we op basis van het weerbericht een geschikte dag uitgekozen voor Mount Fuji. Nu was het al snel raak. Meteen in het eerste stuk van de weg door het park hadden we al vrij zicht op Denali.

037 Uitzicht op Mount McKinley

Dit eerste uitzichtpunt op Mount McKinley ligt nog in het deel van het park waar je zelf met de auto mag komen.

047 Parkweg Denali

Vanaf Savage river houdt het asfalt op en kun je alleen nog verder als je met de bus bent. De eerstvolgende stop was bij een uitkijkplatform bij Teklanika River.

049 Uitzichtplatform048 Uitzichtplatform


Grijze JuncoToen er in januari 2015 een grijze junco in Groningen werd gespot toog heel vogelspottend Nederland naar het noorden om het vogeltje te zien. In Alaska hoef je niet zoveel moeite te doen om er een te zien, deze gors komt in heel Noord-Amerika voor en is zeker in het binnenland van Alaska net zo zeldzaam als de mus in Nederland. 

065 Uitzicht Denali NP067 Uitzicht Denali NP

Het uitzicht tijdens de rit was eigenlijk overal mooi. De luchten waren mooi, de kleuren in het land en dan kon je ook nog overal beesten verwachten.
Als je tijdens de bustour ergens iets zag bewegen moest je stop roepen. De chauffeur stopte dan en dan kon je proberen te achterhalen wat er bewoog. Bij het uitzicht van de volgende foto riep er iemand stop. Als je goed kijkt zie je bij de helling in het midden iets uitsteken. 

066 Uitzicht Denali NP

Bij nader inzien bleken daar drie kariboes te staan. Een diersoort die de chauffeur blijkbaar niet zo boeiend vond. Elke keer als er kariboes werden gespot wilde hij zo snel mogelijk verder. "Daar krijgen we er nog genoeg van te zien" zei hij dan. Uiteindelijk hebben we ze alleen van veraf gezien.

073 Caribou

De raaf die op de foto hieronder staat had een nest onder de brug.

083 Raaf

Daarna kwam er een bijzonder mooi stuk van het park.

096 Denali NP093 Denali NP
098 Denali NP
095 Denali NP104 Denali NP087 Denali NP100 Denali NP
107 Denali NP met Gé105 Denali NP met Arjan


Giervalk
De giervalk is de grootste valkensoort en hij komt voor in alle landen rond het Noordpoolgebied. Hij verblijft bij voorkeur in bergachtige toendragebieden, zoals hier in het Denali National Park. Het menu bestaat niet alleen uit kleine dieren zoals de muizen en gorzen, ook hazen, ganzen en roofvogels die bijna net zo groot zijn staan op het menu.
Deze giervalk had een nest in de buurt van de rotsen waar we de vogel zagen.

110 Guldenroede111 Subalpine boterbloem

Links een vertegenwoordiger uit het geslacht van de guldenroede, rechts een subalpiene boterbloem.

Beren

154 Beer162 Beer

Hier de eerste beer van de dag. Er zouden er nog een paar volgen. Hoewel de afstand tot de beren groter was dan in Katmai National Park, bleef het indrukwekkend om deze grote beesten in hun natuurlijke omgeving te zien rondscharrelen.

165 Beer

De volgende "stop"-roep van één van onze reisgenoten was voor een kariboe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten