woensdag 8 juli 2015

Nijmegen - Reykjavik - Anchorage - Girdwood

Op woensdag 8 juli 2015 zijn we voor een rondreis door Alaska vanuit Nijmegen, via Amsterdam, Reykjavik en Anchorage naar ons eerste hotel in Girdwood vertrokken.
De reis was lang, maar is soepel verlopen. In de loop der jaren hebben we de service aan boord van de vliegtuigen langzaam maar zeker achteruit zien hollen. Icelandair deed er weer een schepje bovenop. Aan boord moest je al je eten en drinken zelf kopen. Zelfs op de intercontinentale vlucht van Reykjavik naar Anchorage werd er niet meer dan wat water en een bekertje fris aangeboden. Op het vliegveld hebben we wel een heerlijke lunch genomen.


De belangrijkste reisdoelen waren 

    • De beren van Katmai NP
    • Kenai Fjords NP
    • Denali NP
    • De Dalton Highway
    • Wrangell - St. Elias NP

Onze eerste overnachting was in Girdwood, ruim 60 km ten oosten van Anchorage.
Alaska is met afstand de grootste staat van de Verenigde Staten. Onderstaand kaartje geeft de verhoudingen mooi weer.Alaska is de meest westelijk gelegen staat van de VS én de meest oostelijk gelegen staat van de VS. Dat laatste komt doordat de meest veraf gelegen eilanden van de lange sliert van de Aleoeten op het oostelijk halfrond liggen.


Potter Marsh Wildlife viewing

001 Bord Potter March

In onze huurauto zat een GPS-systeem. Op de meeste plaatsen in Alaska is dat niet echt nodig, maar zeker in en rond Anchorage is het toch wel handig. Hoewel we al een lange vliegreis achter de rug hadden hebben we op de route naar ons eerste hotel toch al een paar tussenstops gemaakt. Dat gaf toch wel een beetje het gevoel dat de reis nu echt was begonnen.
De eerste stop was bij Potter Marsh. Je kunt hier een stukje over een boardwalk een natuurgebiedje inlopen. Het Wildlife Viewing bleef in ons geval beperkt tot een paar vogels.

003 Uitzicht vanaf boardwalk

Amerikaanse Ekster

013 Amerikaanse ekster

De Amerikaanse ekster lijkt sprekend op onze Europese eksters. Hij is echter meer verwant met de in Californië levende geelsnavelekster.


Savannahgors

015 Savannahgors

De Savannagors is een veel voorkomende vogel in Alaska. Kenmerkend voor deze soort is de gele streep boven de ogen.


Amerikaanse zeearend


In de verte zaten ook een paar Amerikaanse zeearenden. Met enige moeite hebben we een paar van deze vogels op de foto gekregen. We hebben deze vogel ook tijdens eerdere reizen al gezien, maar het overgrote deel van de vogels leeft in Alaska. In de volgende dagen zouden er we nog veel meer zien, en ook veel dichterbij. 

007 Amerikaanse zeearend

De Amerikaanse zeearend is de nationale vogel van de Verenigde Staten.

Belugapoint

Bij dit uitkijkpunt heb je een mooi uitzicht over de Turnagain Arm en het schiereiland Kenai aan de overkant van het water. De volgende dagen zouden we een bezoek gaan brengen aan dit schiereiland. De weg loopt hier parallel aan de spoorlijn van Anchorage naar Seward.

018 Belugapoint019 Belugapoint

In Girdwood zaten we in het Alyeska hotel. Een groot hotel dat volgens de website luxe en veel voorzieningen wil bieden. Op de nogal regenachtige dag dat wij er verbleven oogde het als een grote grauwe betonnen bunker ook het restaurant paste niet bij het niveau dat men wil uitstralen. Het was gewoon een bord vet eten zoals dat in heel Alaska is te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten