maandag 20 juli 2015

Gletsjerwandeling Root Glacier (1)

001 Mount Blackburn009 Wrangell St Elias NP

Rond 9 uur in de ochtend moesten we ons melden in een kantoortje tegenover het hotel voor de gletsjerwandeling die we geboekt hadden. We moesten weer een formulier ondertekenen dat ze niet aansprakelijk waren als we om het leven kwamen. Daarna moesten we de crampons passen, dit zijn de ijzeren haken die je onder je schoenen bindt om over het ijs te kunnen lopen. 
We maakten daar kennis met de andere deelnemers aan de wandeltocht. Een Zwitsers stel dat we eerder hadden ontmoet omdat ze tegelijk met ons naar McCarthy vlogen en een Nederlands stel van middelbare leeftijd die vertelden dat ze al vaker dit soort wandelingen hadden gedaan, zelfs waarbij je aan elkaar vastgebonden was. Wij schrokken daar wel een beetje van want we hadden zelf geen enkele ervaring met dit soort wandelingen. En we wilden natuurlijk niet voor de groep het blok aan het been worden.
Maar hoe dan ook, het was een prachtige zomerochtend met een mooie blauwe lucht. Beter hadden we het niet kunnen treffen voor deze wandeling. Mount Blackburn was weer volledig zichtbaar.

005 Kennecott Mines006 Kennecott Mines

We passeerden aan het begin van de wandeling weer de gebouwen van Kennecott Mines. Ze zijn die gebouwen zo aan het restaureren dat ze er nog steeds vervallen uitzien, maar dat het wel mogelijk is om ze te bezoeken.


Root Glacier Trail

008 Bord trails

Een eindje buiten het dorp was nog een laatste gelegenheid voor toiletbezoek en bij het bordje zijn we naar links gegaan voor de Root Glacier Trail.

011 Wandeling Root Glacier012 Mount Blackburn

Bij Jumbo Creek is een kleine waterval, een eindje verderop is de afslag om echt de gletsjer op te gaan.

017 Jumbo Creek015 Wandeling Root Glacier

Aanvankelijk ziet het ijs er niet echt als ijs uit omdat er zand en andere materialen op zijn gekomen waardoor er allerlei strepen in verschillende kleuren door het landschap lopen. Op een gegeven moment kom je op een plek waar het ijs er echt als ijs uitziet.

018 Wandeling Root Glacier020 Wandeling Root Glacier


Afdalen naar de gletsjer

Na de afslag naar Root Glacier gaat het pad vrij steil omlaag zodat je bij de voet van de gletsjer komt.

022 Afslag naar de gletsjer026 Wandeling Root Glacier030 Wandeling Root Glacier027 Wandeling Root Glacier029 Wandeling Root Glacier038 Op de gletsjer036 Op de gletsjer

Uiteindelijk kwamen we aan bij het ijs en werd het tijd om de crampons, in het Nederlands stijgijzers aan te doen voor de wandeling op de gletsjer. Dat is nog een heel gepruts als je dat voor het eerst doet. Gelukkig was Paige, onze gids daarbij behulpzaam.

041 Op de gletsjer043 Op de gletsjer037 Op de gletsjer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten