zaterdag 11 juli 2015

Exit Glacier

038 Uitzicht op Exit glacier041 Bord Kenai Fjords National Park

Een klein eindje ten noorden van Seward kun je de afslag nemen naar de Exit Glacier in het Kenai Fjords National Park. De gletsjer is een van de vele gletsjers waarvan het Harding Icefield, genoemd naar Warren Harding, de eerste Amerikaanse president die Alaska bezocht in 1923. Hij werd ziek en overleed kort daarna. Harding wordt gezien als één van de slechtste presidenten die het land ooit heeft gehad, tot in de hoogste regeringskringen was er sprake van zware corruptie.Op het ansichtkaartje hierboven zijn zo ongeveer alle planten en dieren ingetekend die je in dit gebied kunt verwachten. Een groot deel hiervan hebben we ook echt gezien tijdens de reis. 

044 Exit Glacier

Vanaf het bezoekerscentrum was het ongeveer 20 minuten lopen naar de voet van de gletsjer.Het kaartje links laat zien hoe ver de gletsjer zich in de afgelopen 200 jaar heeft teruggetrokken. Je ziet aan de bergwand achter de gletsjertong hoe hoog het ijs een paar eeuwen geleden kwam.

063 Bij Exit Glacier 056 Exit Glacier048 Exit Glacier064 Exit Glacier

Hieronder een stukje van het Harding Icefield.

062 Bij Exit Glacier

En een uitzichtfoto in de buurt van de Exit gletsjer.

040 Uitzicht in de buurt van Exit glacier

Tijdens de wandeling terug kwamen we nog de nodige bloemen tegen. De geitenbaard en een bloem die in het Engels Western Columbine heet. Ik heb geen Nederlandse naam kunnen vinden, het is een bloem uit het geslacht akelei.

071 Geitenbaard069 Western Columbine

Kort voor het verlaten van het park zagen we nog een heremietlijster.Na het eten in het goede restaurant van ons hotel, The Windsong Lodge, zijn we nog een klein stukje gaan lopen en hebben een paar foto's gemaakt bij de rivier die voor het hotel stroomde. Hoewel het al na negen uur was scheen de zon nog op de bergen in de verte. De nachten waren hier erg kort.

080 Uitzicht op straat voor Windsong Lodge074 Rivier bij Windsong Lodge Seward076 Rivier bij Windsong Lodge Seward081 Rivier bij Windsong Lodge Seward083 Rivier bij Windsong Lodge Seward

Voor het ontwerp van de vlag is in 1927 een wedstrijd uitgeschreven die werd gewonnen door de dertienjarige Benny Benson. Benson is geboren op het Alaska Schiereiland, maar heeft ook een deel van zijn leven in Seward doorgebracht. In de buurt van Seward staat er ook een gedenkplaat voor hem langs de weg. Het blauw en de sterren staan symbool voor de bloem van Alaska, het vergeet-mij-nietje, de poolster voor de meest noordelijke staat en het sterrenbeeld grote beer, in het Nederlands ook wel steelpan genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten