maandag 13 juli 2015

AnchorageOp de dag van aankomst waren we meteen van het vliegveld naar het hotel in Girdwood gereden. Van Anchorage, met 280.000 inwoners (en ongeveer 300 beren) veruit de grootste stad van Alaska, hadden we dus nog niets gezien. We kwamen rond twee uur aan in het hotel en dat was blijkbaar te vroeg. Onze kamer was nog niet gereed. Het was een groot hotel en de strenge dame die in haar eentje achter de receptie stond had het vreselijk druk met iedereen die aan de balie stond en tegelijk stond ze steeds te bellen. Wij zijn Anchorage gaan verkennen en daar heb je niet heel veel tijd voor nodig. Ons belangrijkste doel was het Anchorage Museum. In het museum was een tentoonstelling over het leven en werk van James Cook. Waarschijnlijk de grootste ontdekkingsreiziger uit de geschiedenis. Op zijn reizen heeft hij grote delen van de aarde in kaart gebracht. Onder andere de kusten van Alaska. Ook het eerder door ons bezochte South Georgia in de zuidelijke Atlantische Oceaan is door Cook ontdekt.

032 Muurschildering Anchorage  031 Muurschildering Anchorage

Op advies van de dame uit het hotel liepen we via het stadspark naar het museum. Park kun je het eigenlijk niet echt noemen. Het was een dorre grasvlakte met hier en daar een monument en boom. Interessanter was het gebouw met de muurschildering die de geschiedenis van Alaska visualiseert. Het begint met de Resolution, het schip van James Cook. Er is een groot James Cook hotel in de stad, en dat staat ook op de muurschildering. We konden op dat moment nog niet weten dat we daar nog terecht zouden komen tijdens onze reis.


Anchorage Museum - James Cook

035 Anchorage Museum

Naast permanente tentoonstellingen over de geschiedenis van Alaska en de kunstenaars uit deze staat zijn er altijd wisselende tentoonstellingen. In de zomer van 2015 was er een tentoonstelling over James Cook. De ontdekkingsreizigers die grote delen van de kust van Alaska in kaart heeft gebracht. De zeearm die tot Anchorage reikt heet niet voor niets de Cook Inlet. Alaska heeft hij in kaart gebracht tijdens zijn derde grote reis. Het was eigenlijk de bedoeling om op zoek te gaan naar de zogenaamde Noordwestelijke doorvaart, dat wil zeggen ten noorden van Alaska en Canada zoeken naar mogelijkheden om van de Atlantische naar de Grote Oceaan te varen. Dat is hem niet gelukt. Tijdens de terugreis naar Engeland is hij op Hawaï vermoord (14 februari 1779). Het zou nog lang duren voordat iemand de Noordwestelijke doorvaart bevoer. Het was de Noor Roald Amundsen die dat volbracht tijdens een reis die van 1903 tot 1906 duurde.

036 Anchorage Museum James Cook

Resolution Park

043 Anchorage Resolution park stanbeeld Cook039 Anchorage Resolution park standbeeld Cook
Vanuit dit miniparkje kijkt James Cook uit over de Cook Inlet.
Kijk je vanaf het Resolution Park naar links, dan zie de vliegtuigen landen op het vliegveld van Anchorage.


048 Uitzicht Anchorage Resolution park

Aan de overzijde van de baai ligt Mount Susitna (1340 m), deze berg is ontstaan door erosie van gletsjers. Dit is ook de reden dat deze berg geen scherpe pieken heeft.

050 Mount Susitna041 Uitzicht Anchorage Resolution park052 James Cook hotel

Het was inmiddels al wat later geworden en we gingen op zoek naar een restaurant in Anchorage. Tijdens de zoektocht kwamen we langs het James Cook hotel (foto boven). Het vinden van een geschikte eettent viel nog niet mee. Je verwacht in zo'n grote stad te struikelen over de leuke eettentjes, maar dus niet in Anchorage. Het zal er vast wel zijn, maar je moet wel weten waar je moet zijn. Wij zijn uiteindelijk in het Hardrock Café terecht gekomen. Dat was eigenlijk de enige plek waar je het gevoel had dat een voedselvergiftiging geen reële optie was. 

055 Hardrock caf€ Anchorage

Een willekeurige straat in het saaie Anchorage.

053 Straatbeeld Anchorage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten